2012. március 23., péntek

Üdvözöl mindenkit a MEETPoint Csapata!

Kik vagyunk? Mit akarunk?

Főiskolai hallgatók, akik már most aktívan teszünk azért, hogy karrierálmainkat megvalósítsuk!

Természetesen mindenki más is ezt igyekszik tenni a felsőoktatásban tanulók között, de úgy véljük, hogy a sikeres karrierhez és önmegvalósításhoz az óralátogatások, a tantárgyi anyagok elsajátítása, a nyelvtudás és az informatikai ismeretek önmagukban nem elégségesek. Szükséges, de nem elégséges feltételei a boldogulásnak, a munkaerőpiacon történő helytállásnak!

Éppen ezért igyekszünk minden, a MEETPoint (Management of Entrepreneurship Educational and Talent Point, magyarul Vállalkozásmenedzsment Oktatási és Tehetség Pont) tehetséggondozó program által biztosított lehetőséget kihasználni, hogy fejlesszük készségeinket és kompetenciákat sajátítsunk el!

Miért? Mert csak így tűnhetünk ki a tömegből! Mert csak így szerezhetünk tisztességes módon versenyelőnyt, s ezáltal presztízs munkahelyet! A sokak által vágyott "tuti pozi", a magas fizetés, a céges autó és a hasonló juttatások minden friss diplomás víziójában szerepelnek, mindenkinek kellenek, ez alól mi sem vagyunk kivételek... De csak kevesen tesznek érte. Mi ezen kevesek közé akarunk tartozni, mert hisszük, hogy a teljesítmény, a bátorság és a magunkba vetett hit együttese az egyedüli, mely a fenti célok elérését és hosszútávon történő fenntartását lehetővé teszik!

Persze most mondhatod, hogy ezek közhelyek, s ami igazán fontos, az a kapcsolat... Hiszen sokszor lehet hallani, hogy a klasszikus "80-20-as szabály" a munkaerőpiacon is él, vagyis az álláskeresők 80%-a "küzd" az állások 20%-áért, míg a meghirdetésre nem kerülő állások kitehetik a megüresedett pozíciók 80%-át, s e között válogat a munkavállalók 20%-a. Az a 20% amely kapcsolatokkal bír. Ki tudja? Lehet igaz, s az is elképzelhető, hogy csak egy "urban legend"...

A mi szempontunkból ez teljesen lényegtelen is. Csak egy kérdést tegyél fel magadban! "Ebbe a 20%-ba tartozom én is?" Nem?! Akkor most mi történik? Semmi értelme tanulni?! Máris megállt az élet?! Feltartott kezekkel azt mondod, hogy én erről nem tehetek, nincs kapcsolatom?! Akkor vajon a 20%-on kívüliek hogyan jutottak mégis állásokhoz, közöttük jó pozíciókkal? A válasz igen egyszerű: tudatosan készültek arra a pillanatra, amikor kiléptek a nagybetűs életbe, s elkezdték a munkaerőpiac viharos tengerén megtalálni azt a helyet, ahol szilárd talajon megvethették lábukat.

S ez nem abban merült ki, hogy bejártak órára és megtanulták a tananyagot és levizsgáztak belőle, vagy még rosszabb esetben alig jártak be, "szétpuskázták az agyukat" és nyögve-nyelősen megszerezték a nyelvvizsga bizonyítványt. Ez a minimalisták útja... Ha sikeres akarsz lenni, nem lehetsz minimalista!

Akkor bizony folyamatosan fejlesztened kell magad. Készség szinten kell elsajátítanod az idegennyelvet, az informatikai ismereteidet, legalább egy jó erős felhasználói szinten... Önállónak, kreatívnak, innovatívnak, analitikusnak, jelenben élőnek és jövő orientáltnak, taktikusnak és stratégának kell lenned. Mellette emberi kvalitásaid is számítanak, az EQ-ra is koncentrálnod szükséges. Nem árt, ha felkészültél arra, hogy hogyan add el magad! Hogyan látszódj versenyképesnek és hogyan légy az... Nem árt ha tudod, hogyan jelenj meg, hogyan kommunikálj, prezentálj jól... hogyan kezeld a stresszhelyzeteket, hogyan légy csapatjátékos, hogyan motiválj... S még számos dolgot sorolhatnánk.

Tudod ezek a dolgok (készségek, kompetenciák) lesznek döntőek az adott helyzetben, amikor be kell bizonyítanod, hogy Te vagy a legjobb és a legmegfelelőbb az adott pozícióra.

A jó hírünk az, hogy ezek elsajátítható, fejleszthetők. A rossz hírünk pedig az, hogy ezek többségére a tantervi órák keretén belül igen kevés idő és lehetőség van. Erre neked kell időt és energiát áldoznod!

Most megint felsóhajtasz: Na de hol!? A válasz igen egyszerű! A kifogások ideje lejárt! A lehetőség adott! Rajtad múlik! Élsz vele, vagy önigazolásaid bűvkörében álmodozol tovább!

Mi számítunk Rád! Csatlakozz hozzánk! Segíts, hogy segíthessünk! Légy Te is CSAPATunk tagja!

Üdv:

MEETPoint Hungary

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése